İŞİTME KAYBI NEDİR ?

Yoğun bir restoranda akşam yemeğinde olduğunuzu hayal edin. Fonda tabak ve sandalye sesleri, konuşan insanlar, kahkahalar ve koşuşturan garsonlar var. Enerjinizi kendi masanızda olup bitenleri takip etmek için sarf ediyorsunuz ve bu süreçte harcadığınız çaba sizi gittikçe daha yorgun hissettiriyor.

Bir süre sonra artık sanki işitiyormuş rolü yapmaya başlıyorsunuz. Başınızı sallıyorsunuz, ilgiliymiş gibi görünüyorsunuz ve yapılan esprileri kaçırsanız bile herkes güldüğü zaman siz de gülüyorsunuz. Kendinizi dışlanmış hissetmeye başlıyorsunuz Restorandan ayrıldığınızda başınız zonklayarak ağrıyor, hayal kırıklığı içerisindesiniz ve benzer bir akşamı uzun bir süre tekrarlamak niyetinde değilsiniz.

İşitme kaybı için Yardım Almak

Eğer işitmede zorluk yaşıyorsanız, bir işitme uzmanına görünmeniz iyi bir tercih olacaktır. İşitme uzmanlarının kontrolleri uzun sürmez ve tamamen acısızdır. İşitme merkezinde neler yapıldığını öğrenin.

Bazen odyolog olarak da anılan işitme uzmanları, işitme bozukluklarının tespitinde, teşhisinde, tedavisinde ve izlenmesinde uzmandırlar. Hedefleri, mümkün olan en iyi şekilde işitmenizi sağlamak ve işitme kaybınızın hayatınızı mümkün olduğunca az etkilemesini sağlamaktır.

Kapsamlı bir işitme testi için bir işitme merkezimizi ziyaret edin. Yapılacak test işitme kaybının derecesini ve türünü tespit edebilir. Test uzun sürmez ve tamamen acısızdır. Bir saat içinde testin sonuçlarını alabilir ve size sunulan seçenekleri öğrenebilirsiniz.

İlk randevunuz

Randevunuza hazırlanın

Ne tür durumlar size zorluk yaratıyor? İşitme kaybının en sık karşılaşılan semptomlarından oluşan bir liste hazırladık. Bunların kaçının sizin için geçerli olduğunu not edin ve bunun sizi nasıl etkilediğini açıklayın. Ayrıca, işitme uzmanınızla konuşmak üzere, işitme kaybınız veya işitme cihazınız ile ilgili sorularınızı da not edin.

  • İşitme geçmişinizi bir işitme uzmanı ile konuşacaksınız
  • Zorluk çektiğiniz durumları ve sesleri belirterek işitme ihtiyaçlarınızı görüşeceksiniz
  • Kulaklık üzerinden çeşitli sesler dinleyeceğiniz bir işitme testine tabi tutulacaksınız
  • İşitme testinizin sonuçları size işitme uzmanı tarafından açıklanacaktır
  • Birlikte bundan sonra atacağınız ve belki işitme cihazlarını da kapsayan adımlar için bir plan geliştirebilirsiniz
Beyinlerimizle işitiriz, kulaklarımızla değil. Beyniniz, konuşulanları anlayabilmeniz için tüm sesleri duyabilmelidir.
Beyinlerimizle işitiriz, kulaklarımızla değil. Beyniniz, konuşulanları anlayabilmeniz için tüm sesleri duyabilmelidir.
Tedavi edilmeyen işitme kaybı, konuşulanları takip etmede güçlük yaratabilir ve çoğu zaman çok yorucudur.
Tedavi edilmeyen işitme kaybı, konuşulanları takip etmede güçlük yaratabilir ve çoğu zaman çok yorucudur.
İşitme cihazları, televizyon veya telefon gibi cihazlar üzerinden dünya ile bağınızın kopmasını önleyebilir.
İşitme cihazları, televizyon veya telefon gibi cihazlar üzerinden dünya ile bağınızın kopmasını önleyebilir.

İşitme Cihazları Nasıl Çalışır?

İşitme cihazları sadece ses güçlendiricileri değildir. İşitme cihazları, hayatı dolu dolu yaşamanızı sağlayabilecek, son derece sofistike iletişim cihazlarıdır.

İşitme cihazlarının içi

Her işitme cihazında 5 temel bileşen bulunur: Mikrofonlar, bir amplifikatör, bir hoparlör, bir pil ve işitme uzmanı tarafından kişisel ihtiyaçlara göre programlanmış bir bilgisayar yongası.

Tüm işitme cihazları benzer bir yapıya sahip olsa bile, ses algılama ve konuşmaları anlama kaliteleri birbirlerinden ciddi derecede farklı olabiliyor. İşitme cihazının kalitesi ne kadar yüksekse, işitme deneyimi de o kadar doğal olur. Bunun nedeni, daha kaliteli cihazların bant genişliği, otomatik ses seviyesi, gürültü yönetimi ve geri beslemeyi bastırma fonksiyonu gibi özelliklere sahip olmalıdır.

En gelişmiş işitme cihazları ise son derece çeşitli kişiselleştirme seçeneklerine sahiptir ve cep telefonu gibi birçok cihaza kablosuz olarak bağlanabilir.

Yeni İşitme Cihazı Kullanıcıları için İpuçları

  • Günün büyük bölümünde takın. Eğer düzensiz olarak kullanırsanız tam randıman almazsınız 
  • Sessiz koşullarda ve evde birebir sohbetlerde kullanın. 
  • TV veya radyo dinleyin; tane tane konuştukları için yorumculara dinleyerek başlayın. Daha sonra diğer programlara geçin. 
  • Kalabalık bir yolun yakınında veya yakınınızdaki bir süpermarket gibi daha gürültülü ortamlarda kullanın. 
  • Telefonu kullanın. Ahizenin alıcısını çene kemiğinize dayayın ve telefonun üst kısmını kulağınızın üzerinde bulunan işitme cihazı mikrofonunun yakınına yerleştirdiğinizden emin olun. Bu, işitme cihazlarının ıslık çalmasını önler ve sohbet için en iyi koşulları yaratır.